09-01-2022

60 jaar Vroom: 1962 – 1969

Dit jaar bestaat Vroom 60 jaar. Wij zullen hier regelmatig onze rijke geschiedenis laten zien aan de hand van beeldmateriaal uit die tijd en de duiding van onze geschiedenis in feiten, cijfers en anekdotes.

De geschiedenis van Vroom Funderingstechnieken begint op 1 januari 1962 wanneer Klaas Vroom voor zichzelf begint. Zijn Loonbedrijf K.C. Vroom sluit een overeenkomst met vader Oom Sjors. De continuïteit moet van het heiwerk komen. Alle begin is moeilijk en voor alles geldt dat het eens de eerste keer is. Klaas leert snel en is inventief. Heien de meeste bedrijven in die tijd nog met de traditionele driepootstelling, Vroom werkt snel en efficiënt dankzij de mobiele heistellingen.

De akte, die Oom Sjors en Klaas bij notaris Haremaker laten passeren, vermeldt dat Klaas onroerende en roerende goederen van Oom Sjors huurt. De huurovereenkomst omvat een grote garageschuur met erf aan de Dorpsstraat in Middelie.

Vroege innovatie

De start van Vroom is meteen goed. Terwijl de meeste bedrijven in die tijd nog met de traditionele driepootstelling heien, beschikt Vroom over een mobiele heistelling. Er kan sneller worden gewerkt en het materieel is makkelijker te verplaatsen op de bouwplaats en van de ene naar de andere bouwput. In juli 1962 is de eerste Eckart (nog zonder uitschuifbare giek) op een oude Bedford legertruck gemonteerd en kan Vroom grondwerk en heiwerk aannemen. De tweede Eckart heeft wel een uitschuifbare giek. De eerste Eckart ruilt Vroom in 1964 in voor een nieuwere Eckart 200.

In hetzelfde jaar komt er een O&K (Orestein & Koppel) bij. Dit is een zeswiel aangedreven REO dump-truck, geleverd door de firma Fleumer & Fraaij uit Assendelft. Op de dragline van het type 152 is een hei-installatie gebouwd. De kraan heeft een mastlengte van 15 meter en wordt inclusief sleepemmer, grijper en hei-ogen geleverd. Gerrit Roelofs, de eerste werknemer van Klaas Vroom, valt de eer te beurt om deze kraan uit Assendelft op te halen, hetgeen een hele onderneming is. Op de foto deze mobiele hei-installatie in actie voor de garage van C.H. Dekker in Ilpendam. In 1966 koopt Vroom ook de eerste Priestman Tijger.

60 jaar Vroom: 1962 – 1969
60 jaar Vroom: 1962 – 1969
60 jaar Vroom: 1962 – 1969
60 jaar Vroom: 1962 – 1969

Meer nieuws

Vroom aanwezig op Power Valley 2024
07-05-2024

Vroom aanwezig op Power Valley 2024

Vroom is op zaterdag 18 mei 2024 aanwezig op Power Valley in Oudkarspel. Power Valley is een veelzijdig event voor jong en oud waar een Truck & Tractor Pulling wedstrijd wordt gehouden op het allerhoogste niveau. De mooiste blinkende trucks uit de regio zijn te zien in de Truckshow. Ook […]
Hoe maak je ‘moeilijk’ bouwmaterieel elektrisch?
26-04-2024

Hoe maak je ‘moeilijk’ bouwmaterieel elektrisch?

De bouw moet de komende jaren flink investeren in schonere machines op de bouwplaats. Dat staat in de routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Maar welke mogelijkheden zijn er voor duurzamere bouwmachines? Een verhaal uit de recente praktijk, opgetekend door ING. Samen met Hillcon in Beilen maakte Vroom Funderingstechnieken afgelopen […]
BRL 2800 certificaat bevestigt kwaliteit en betrouwbaarheid
19-04-2024

BRL 2800 certificaat bevestigt kwaliteit en betrouwbaarheid

Met groot enthousiasme heeft Raymond Dekker namens Vroom de certificeringsopdracht ondertekend bij KIWA Nederland, die het montageproces van prefab elementen op de bouwplaats gaat certificeren. De productie van de prefab elementen is reeds eerder door KIWA gecertificeerd. Door nu aanvullend hierop het montageproces op de bouwplaats ook te gaan certificeren […]
Naar boven